23. joulukuuta 2013

Verkkainen tahti

Kun vanha puhuu vanhoista asioista, tämä bloggauskin on verkkaista. Oliko hyvä selitys? Oikeasti olisi niin paljon sanottavaa, että en ole ehtinyt paneutua tähän blogiin. Tulevaisuus parantakoon tilannetta : )

Tässä joulukuva vuodelta 1967, meikäläinen 11-v. Kuusessa on enkelikarkkeja, muutama koriste, joita käytettiin vuodesta toiseen. Suomen lippukin näkyy yläosassa. Jos kuva olisi parempi, näkyisi pumpulihitusia. Se oli isän toive, kuten liputkin. Laitan niitä edelleen isää ajatellen. Mikä tärkeintä: elävät kynttilät. Ei mistään tule samanlaista tunnelmaa kuin elävistä kynttilöistä! Kun ne sytytettiin, kaikki istahtivat katselemaan niitä. Tunnelma oli tiivis ja herttainen.

Äiti oli ommellut siskolle ja minulle tummansinivioletista kankaasta mekot. Samettia se ei ollut, mutta jotain vastaavaa ja hihansuussa valkoinen röyhelö ja valkoiset kaulukset. Uudet mekot piti saada joulujuhliin ja kevätjuhliin. Äiti oli hyvä ompelemaan. Omena putosi hyvin kauas puusta siinä asiassa.

Haitariin liittyy pitkä tarina.  Siihen johti kuuluisa tädin mies, helsinkiläinen osto- ja myyntiliike, isän matka Helsinkiin kuuluisan tädin miehen kanssa, paljon tinkimistä, haitaria soittanut isoisä (joka pudotti haitarin vahingossa järveen) ja valtavat soittohalut omaava pikkutyttö. Haitari on tuolla vintillä sisuskalut kolisten, mutta ostin uuden, joka ei ole kovin hyvä. Tarttis tehrä sillekin asialle jotakin.

Meidän ikäisten ihmisten lapsuuskodeissa oli niin paljon työtä ja arkea, että joulu oli aivan erityinen valopilkku. Isätkin pysähtyivät viettämään perheen kanssa aikaa. Ei tuijotettu yhdessä telkkaria, vaan seurusteltiin ja touhuiltiin ja herkuteltiin uunin suulla lämmitettyjä kuun muotoisia joulutorttuja, joita parempia ei ole kuuna päivään nähty.

Olisi mukava kuulla teille tärkeistä, erityisistä joulumuistoista.

7 kommenttia:

 1. Tuli lapsuuden joulut mieleen:)

  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 2. Minulla ei ole kuin ikäviä muistoja lapsuuden jouluista. Tulisella tempperatilla varustettu äiti onnistui aina jouluksi kehittelemään kunnon riidan. Ne on onneksi psygologin avustuksella painettu minulta unholaan =) Me siskon kanssa yritettiin pysyä omissa oloissamme ja askarreltiin joulukoristeita paperista ja limsapullonkorkeista. Ne oli kyllä nättejä ja niitä on mukava muistella =).
  Omien lasten kanssa on joulut olleetkin sitten ihan muistelemisen arvoisia, mukavia. Tänä jouluna tytön kanssa vain makoillaan, syödään ja katsellaan lastenohjelmia telkkarista....eikä tapella yhtään =D Siis oikein rauhallinen ja mukava joulu .
  Hyvää ja Rauhallista Joulua Sinullekin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tarkoituksella muistan vain hyvät joulut. Jos perheeseen sattuu joku riitapukari, se on ikävää. Meillä se oli yksi sisaruksista. Sai monta pahaa mieltä aikaiseksi.
   Hyvä, että teillä on nyt kaikki hyvin. Eetukin makoilee ja kissat. Tyttärelle myös hyvää joulua!

   Poista
 3. Voisi olla kuvaus minun joulustani, haitaria lukuun ottamatta. Varsinkin nuo enkelikarkit on jäänyt mieleeni. Ja punaiset jouluomenat. Oikein hyvää joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin omenat. Niitä ostettiin laatikollinen ja taisin yksinäni syödä puoli laatikollista, nam : )
   Hyvää joulua sinullekin!

   Poista